Aktualności

Profilaktyka niestrawności

Niestrawność

 

Mimo, że termin niestrawność jest powszechnie dobrze znany, okazuje się, że dość często jest on używany w odniesieniu do zupełnie różnych objawów. Zgodnie z etymologią opisuje on po prostu dolegliwości, które występują, gdy organizm nie radzi sobie z trawieniem.

 

Medyczna definicja niestrawności, inaczej dyspepsji, opisuje ją jako lekki stan podrażnienia przewodu pokarmowego, pochodzenia bakteryjnego lub toksycznego, przejściowej niewydolności trawiennej lub zaburzeń fermentacyjnych spowodowanych zaburzeniem naturalnej flory bakteryjnej jelita. W wyniku wymienionych przyczyn, po 2-3 godzinach po posiłku mogą występować objawy niestrawności:  uczucie przepełnienia, utrata łaknienia, wzdęcia, odbijanie, nudności, czasem wymioty, uczucie palenia w przełyku, niekiedy częste, luźne, śluzowe stolce, stan podgorączkowy, rozbicie, obniżenie nastroju.

 

Wśród przyczyn pojawienia się niestrawności należy wymienić po pierwsze błędy dietetyczne, głównie spożycie nadmiernej ilości pokarmów ciężkostrawnych, często zbyt tłustych lub obciążających ze względu na proces przygotowywania np. smażenie. Dyspepsji sprzyja objadanie się, ale również spożywanie posiłków zbyt gorących, zbyt zimnych, przesłodzonych lub bardzo pikantnych. Niestrawność może również wynikać z przyczyn osobniczych np. niedostatecznej ilości soków trawiennych, zaburzeń pracy wątroby, produkcji i wydzielania żółci, a także zaburzeniu naturalnego środowiska mikrobiologicznego przewodu pokarmowego.

 

Profilaktyka niestrawności

Zaobserwowano, że niestrawności, podobnie jak wielu innym dolegliwościom sprzyja określony tryb życia. Na dyspepsję najbardziej narażone są osoby żyjące w stresie, unikające ruchu, prowadzące siedzący tryb życia, zwłaszcza gdy jednocześnie cierpią na nadwagę lub otyłość. Czynnikami sprzyjającymi występowaniu niestrawności są również nadmierne spożycie alkoholu i palenie tytoniu. Ograniczenie używek i aktywny tryb życia stanowi znakomitą profilaktykę niemal wszystkich chorób i dolegliwości, z dyspepsją włącznie.

 

Największą rolę w profilaktyce dyspepsji przypisuje się diecie. Niestrawność, jest wyraźnym sygnałem jaki otrzymujemy od organizmu, że robimy coś nie tak – najczęściej jemy zbyt dużo, zbyt tłusto i zbyt słodko. Pojawienie się objawów dyspepsji powinno skłaniać, by uważnie przyjrzeć się diecie i wyeliminować z niej produkty szkodliwe. By zapobiegać napadom niestrawności dobieramy produkty świeże i pełnowartościowe, unikając posiłków wysoko przetworzonych. Mając na uwadze ochronę naturalnej flory jelitowej, wchodząc do kuchni zawsze pamiętamy o myciu rąk i higienicznym przygotowaniu posiłków. Bezwzględnie unikamy produktów spleśniałych, czy nadgniłych,
gdyż mimo, że tego nie widać, na ogół zakażony, a zatem pełen toksyn jest cały produkt. Mając na uwadze destrukcyjny wpływ stresu staramy się jeść unikając pośpiechu, najlepiej w miłej atmosferze np. w gronie przyjaciół lub rodziny.

 

Produkty sprzyjające niestrawności

Produkty smażone, wędzone i konserwowe, tłuste mięsa, w tym ryby, sery dojrzewające, tłuszcze sztucznie utwardzane (margaryny), warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), cebulowe (czosnek, cebula, por), kapustowate (kapusta, brukselka, kalarepa), ostre przyprawy (mogą dodatkowo drażnić żołądek i przełyk), cukier rafinowany, słodycze, kawa (zwłaszcza po turecku), alkohol, grzyby, pasztety, wędliny, a także mleko i soki cytrusowe.

 

Posiłki powinny być ciepłe (unikamy byt gorących i zbyt zimnych) i wyglądać estetycznie, porcje nie powinny być zbyt duże. Zaleca się spożywanie 5-6 niewielkich posiłków w ciągu doby
(pamiętamy o śniadaniu), zamiast jednego bardzo obfitego. Głodni połykamy zbyt duże, niedostatecznie rozdrobnione kęsy, co jest znacznym obciążeniem dla układu trawiennego. Pamiętajmy też o właściwym skomponowaniu posiłków, najkrócej w żołądku przebywają białka, najdłużej tłuszcze. Duża ilość tłuszczu wydłuża czas zalegania pokarmu w żołądku z 2 do 6 godzin.

 

Produkty dozwolone w niestrawności

Czerstwe pieczywo, niesłodzone sucharki, chude ryby, mięso i warzywa gotowane (najlepiej na parze), kasze (zamiast makaronu), owoce np. jabłka pieczone, kleiki ryżowe.

 

Kompleksowe leczenie niestrawności

Podstawą w leczeniu niestrawności jest dieta eliminująca wszystkie niekorzystne składniki. Przez pierwsze 2-3 dni zaleca się spożywanie jedynie niewielkiej ilości czerstwego pieczywa, niesłodzonych sucharków, kaszy manny lub ryżu na wodzie, a w cięższych stanach stosowanie całkowitej głodówki. Jednak w obu przypadkach należy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów. Zalecany jest napar z rumianku lub dziurawca zamiast herbaty (napar miętowy
może powodować zgagę).

 

Roślinne surowce lecznicze stosowane w leczeniu niestrawności

Wśród licznych surowców roślinnych leczących objawy niestrawności najważniejsze miejsce zajmują korzeń mniszka lekarskiego, owoc kminku, liść mięty pieprzowej, kora kruszyny, ostropest. Tabletki Przeciw Niestrawności zawierają wszystkie powyższe składniki wykazując wielokierunkowe działanie, które równolegle zwalczają wszystkie objawy niestrawności. Poprzez wzmożone wydzielanie żółci i soków trawiennych, a także przyspieszenie perystaltyki lek ten pomaga ustrojowi uporać się z tym, co wywołało niestrawność. Dzięki działaniu rozkurczowemu, zmniejszającemu wzdęcia i przeciwzapalnemu Tabletki Przeciw Niestrawności Labofarm przynoszą pacjentowi odczuwalną ulgę.

 

Nawracająca niestrawność wymaga uważnej diagnostyki

Różnorodne objawy występujące przy niestrawności mogą mieć przyczynę w znacznie poważniejszych chorobach. Jeśli poszczególne dolegliwości często nawracają lub są wyjątkowo uciążliwe, konieczne jest przeprowadzenie szczegółowej diagnostyki. Przykładowo problemy z trawieniem tłustych pokarmów, wzdęcia i pobolewania
brzucha mogą świadczyć o chorobach wątroby lub dróg żółciowych. Bóle żołądka, uczucie palenia w przełyku, a także napadowy kaszel mogą wskazywać na chorobę refluksową lub chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Podobnie, towarzyszące niestrawności, nawracające mdłości i biegunki mogą wskazywać stany zapalne jelit lub zakażenie pasożytnicze np. glistą ludzką. Objawy dyspepsji mogą również manifestować nowotwory przewodu pokarmowego. Jeśli więc niestrawność nawraca należy udać się do lekarza i przeprowadzić właściwe badania.

 

Mózg w brzuchu

Do najważniejszych funkcji przewodu pokarmowego należy nie tylko trawienie i wchłanianie pokarmów, ale również produkcja enterohormonów regulujących pracę całego organizmu. Co więcej, skomplikowane unerwienie układu pokarmowego zawiera podobną ilość neuronów co rdzeń kręgowy i bywa nazywane „mózgiem brzusznym”.

 

 

Tabletki przeciw niestrawności Labofarm (po kliknięciu przeniesnie na stronę leku)

Profilaktyka niestrawności (pdf)