Aktualności

Niestrawność Opieka Farmaceutyczna

Niestrawność (dyspepsja)

Zespół dolegliwości składający się z:
• Wczesnego uczucia sytości (uczucie pełności po niewielkim posiłku, często niepozwalające dokończenia posiłku)
• Uczucie zalegania pokarmu w żołądku
• Wzdęcie brzucha
• Nudności, odbijania
• Bólu, dyskomfortu w nadbrzuszu występującego najczęściej po posiłku,
• Dolegliwości najczęściej mają charakter przerywany i nawrotowy.

Niestrawność dzielimy na czynnościową oraz organiczną.

 

Objawy wymagające pilnej diagnostyki

• nagłe zmniejszenie masy ciała,
• silny ból, niepozwalający spać
• zażółcenie powłok skórnych
• długo utrzymujące się wymioty
• wymioty krwiste tzw fusowate
• czarne stolce 

 

Styl życia 

Na dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia wpływa niska aktywność fizyczna, stres, nieregularne spożywanie posiłków, palenie papierosów, brak higieny, alkohol. Te czynniki negatywnie wpływają na prace układu pokarmowego. Obniżają pasaż treści pokarmowych, zaburzają proces wytwarzania i wydzielania enzymow trawiennych. Ponadto negatywnie wpływają na błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz zaburzają równowagę mikroflory jelita.

Często przyczyna niestrawności jest zła dieta, składająca się z obfitych, tłustych posiłków przyjmowanych w dużych odstępach.

Spożywanie małej ilości płynów, błonnika, warzyw i owoców prowadzi do obniżenia perystaltyki oraz zaleganie treści pokarmowych. Ponadto powinno unikać się picia kawy, alkoholu, herbaty oraz jedzenia grillowanych czy ostrych potraw. Powinno się jeść często a posiłki powinny być lekkie i niewielkie. Często w naszej diecie są zawarte substancje chemiczne i konserwanty drażniące ściany przewodu pokarmowego prowadząc do podrażenienia błony śluzowej żołądka.

Ponadto naszej diecie mogą występować składniki źle tolerowane przez niektórych takie jak np. laktoza czy gluten.

Przewlekłe podrażnienie błony śluzowej powoduje nadmierne pobudzenie układu odpornościowego organizmu co zwiększa stan zapalny i dolegliwości chorobowe. Taki stan może prowadzić do poważnych powikłań.

 

ZABURZENIA TRAWIENIA MOGĄ RÓWNIEŻ WYNIKAĆ Z CHORÓB PODSTAWOWYCH, TAKICH JAK:

• zapalenie błony śluzowej żołądka i jelita cienkiego (wynikające najczęściej z zakażenia H. Pylori)
• chorobach metabolicznych (np. cukrzyca, )
• zapalenie miąższu wątroby i dróg żółciowych (alkohol, kamica żółciowa, infekcje wirusowe)
• stanów zapalnych trzustki (najczęściej alkohol)
• chorób autoimmunologicznych
• nietolerancji i alergii pokarmowych
• infekcji pasożytniczych
• zaburzeń gospodarki hormonalnej.

 

OBJAWY DYSPEPTYCZNE MOGĄ WYNIKAĆ RÓWNIEŻ Z PRZYCZYN JATROGENNYCH:

leki wpływające na proces trawienia i perystaltykę
• stan po cholecystektomii
• zażywanie przewlekłe NLPZ
• antybiotykoterapia

 

WZDĘCIA, CZYLI NADMIERNA ILOŚĆ GAZÓW W PRZEWODZIE POKARMOWYM, KTÓRA MOŻE WYNIKAĆ Z:

• zaburzeń trawiennych żołądka i jelit (nadmierna fermentacja bakteryjna)
• chronicznych stanów zapalnych jelit
• miażdżycy naczyń trzewnych
• niedostatecznego ukrwienia jelit podczas trawienia
• nadmiernego trawienia na skutek upośledzonego wchłaniania i zalegania pokarmu
• zaburzenia funkcji dróg żółciowych
• alergii pokarmowej
• postępującej rozedmy płuc

 

NADKWAŚNOŚĆ WYNIKA M.IN.

z nadmiernego wytwarzania kwasu solnego w żołądku i może przyczyniać się do rozwoju i nasilenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy:

uszkodzeniu ulega powierzchnia trawienna żołądka i/lub dwunastnicy, wskutek zaburzenia równowagi pomiędzy wydzielaniem kwasu solnego i pepsyny a odpornością błony śluzowej.

 

W FITOTERAPII ZABURZEŃ TRAWIENNYCH MOŻEMY WYRÓŻNIĆ CHARAKTERYSTYCZNE GRUPY SUROWCÓW ROŚLINNYCH:

• Surowce goryczkowe, zawierające substancje gorzkie, czyli gorycze (Amara)
• Surowce o działaniu wiatropędnym
• Surowce o działaniu żółciotwórczym i żółciopędnym
• surowce o wysokiej zawartości błonnika
• surowce o działaniu przeciwzapalnym

 

Surowce goryczkowe

Surowce goryczkowe, zawierające substancje gorzkie, czyli gorycze (Amara) działają poprzez pobudzenie wydzielniczego odruchu warunkowego.

Po podaniu doustnym, goryczki pobudzają receptory smakowe, co powoduje zwiększone wydzielanie śliny i soków trawiennych żołądka.

 

Działania niepożądane:

• Duże dawki mogą powodować przekrwienie błony śluzowej żołądka, nudności, a nawet wymioty
• Alergiczne objawy skórne
• Niekiedy zbyt długie stosowanie surowców typu Amara może powodować stan wyczerpania i niechęć do jedzenia

Przeciwwskazania:

• Nadwrażliwość na surowiec roślinny
• Niedrożność dróg żółciowych, ropniak pęcherzyka żółciowego
• Kamica żółciowa – tylko z zaleceń lekarza
• Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

 

Surowce aromatyczno–gorzkie

• Surowce aromatyczno-gorzkie, czyli obok goryczy zawierające olejki eteryczne wykazują wielokierunkowe i szerokie działanie:
• przeciwskurczowe,
• żółciopędne i żółciotwórcze,
• przeciwzapalne,
• przeciwbakteryjne
• i uspokajające

W fitoterapii surowce goryczowo-olejkowe stosujemy, ze względu na ich działanie żółciopędne i żółciotwórcze, w leczeniu przewlekłego nieżytu żołądka, niestrawności (objawiającej się wzdęciami, nudnościami, uczuciem pełności w żołądku, odbijaniem się pokarmu).

Wiele z surowców aromatyczno-gorzkich stosujemy powszechnie również, jako przyprawy.

Działania niepożądane:

• Duże dawki surowców aromatyczno-goryczowych mogą powodować bóle brzucha, nudności, a nawet wymioty
• Alergiczne objawy skórne
• Nadwrażliwość na światło (w przypadku surowców zawierających kumaryny – korzeń arcydzięgla)

 

Przeciwwskazania:

• Nadwrażliwość na surowiec roślinny
• Niedrożność dróg żółciowych, ropniak pęcherzyka żółciowego
• Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

 

 

Surowce o działaniu wiatropędnym.

Składniki olejku eterycznego stymulują miejscowo śluzówkę żołądka, aktywując nerw błędny, co prowadzi do wzrostu napięcia żołądka i jego skurczów. W efekcie nagromadzone gazy zostają usunięte z żołądka. Olejki zwiększają również wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszają pasaż pokarmu przez żołądek.

Działania niepożądane:

• Reakcje alergiczne
• Nadwrażliwość na światło (w przypadku surowców zawierających
kumaryny – owoc kolendry)
• Olejki eteryczne mogą powodować
podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit.

Przeciwwskazania:

Nadwrażliwość na surowiec roślinny

INFORMACJE, KTÓRE FARMACEUTA POWINIEN UZYSKAĆ OD PACJENTA

• określenie grupy docelowej (wiek, płeć, ciąża),
• określenie rodzaju i przyczyny zaburzeń trawiennych,
• określenie dotychczas stosowanych leków (w danym schorzeniu),
• określenie czy pacjent cierpi na inne choroby,
• wykluczenie objawów alarmujących stanowiących wskazanie do pilnej diagnostyki.

 

TABLETKI PRZECIW NIESTRAWNOŚCI ®

Skład jakościowy i ilościowy

Jedna tabletka zawiera: korzeń mniszka lekarskiego – 100 mg, owoc kminku – 50 mg, liść mięty pieprzowej – 60 mg, kora kruszyny – 60 mg, wyciąg suchy oczyszczony i standaryzowany z owoców ostropestu o zawartości 58%±10% sylimaryny w przeliczeniu na sylibininę (ekstrahent: aceton 95%) – 7 mg. Substancje pomocnicze: krzemionka koloidalna bezwodna, skrobia ziemniaczana.

Jedna tabletka zawiera 3,8 mg związków antranoidowych w przeliczeniu na glukofrangulinę A.

Postać farmaceutyczna: tabletka

PRODUKTY LECZNICZE W LECZENIU ZABURZEŃ TRAWIENNYCH

W leczeniu zaburzeń trawiennych, a w szczególności w szeroko pojętej niestrawności, możemy polecać produkty lecznicze w postaci mono preparatów, jak i produktów złożonych o wielokierunkowym działaniu.

Wśród produktów leczniczych roślinnych znajdziemy różne postaci leków, dogodne dla pacjentów:

• w postaci stałej: tabletki, kapsułki, pastylki,
• w postaci płynnej: nalewki, krople,
• w postaci ziół do zaparzania – pojedyncze, mieszanki ziołowe

Bardzo skutecznym tradycyjnym produktem leczniczym roślinnym, obecnym na polskim rynku od 1991 r.,

Tabletki przeciw niestrawności Labofarm®

 

zawierające w swoim składzie:

• sproszkowany korzeń mniszka,

• sproszkowany owoc kminku,

• sproszkowany liść mięty pieprzowej,

• sproszkowaną korę kruszyny,

• wyciąg suchy z owocu ostropestu plamistego

Wielokierunkowe działanie polega na:

pobudzeniu wydzielania soków trawiennych oraz żółci – dzięki obecności korzenia mniszka zawierającego związki gorzkie, łagodnym działaniu rozkurczającym i wiatropędnym – dzięki obecności owocu kminku i liścia mięty, działaniu żółciopędnym – dzięki obecności niewielkiej ilości kory kruszyny.

Wskazania: Wspomagająco przy braku łaknienia, w dolegliwościach trawiennych (wzdęcia, odbijania).

Dawkowanie i sposób podawania: Jedną saszetkę zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem przez 15 minut. Napar pić porcjami przed posiłkami jako środek aromatyczno-gorzki, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego.

Wskazania: Stosuje się jako środek zwiększający wydzielanie soku żołądkowego i żółci w braku łaknienia oraz pomocniczo w niestrawności.

Dawkowanie i sposób podawania: Dorośli i młodzież powyżej 12 lat: Jedną saszetkę ziół zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem 15 minut. Pić 3 razy dziennie po szklance świeżo przygotowanego naparu, na 15-20 minut przed posiłkami.

Wskazania do stosowania: Wewnętrznie: Wspomagająco w dolegliwościach trawiennych jako środek pobudzający trawienie. Zewnętrznie: Do okładów i przemywań w drobnych urazach skóry (zadrapania, otarcia naskórka).

Dawkowanie i sposób podawania: Zalecana dawka dobowa: 2 – 4 g, doustnie lub miejscowo w postaci naparu. Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: Wewnętrznie: Jedną saszetkę zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem 30 min. Pić po ½ szklanki naparu 2 razy dziennie, godzinę przed jedzeniem, jako środek wspomagający trawienie. Stosować zawsze świeży napar. Zewnętrznie: na skórę Napar przygotowany w ten sam sposób można używać do okładów i przemywań, 2 razy dziennie.

Wskazania do stosowania: Doustnie: jako środek przeciwskurczowy, łagodnie przeciwzapalny. Na skórę: do okładów i płukanek, jako środek ułatwiający gojenie.

Dawkowanie, sposób stosowania i droga podania: Doustnie: Dorośli 2 saszetki zalać szklanką (około 200 ml) wrzącej wody, zaparzać 5 minut, pić 3 razy dziennie. Dzieci powyżej 3 roku życia: 1-2 saszetki zalać szklanką (około 200 ml) wrzącej wody, zaparzać 5 minut, pić 3 razy dziennie. Na skórę: Dorośli i dzieci: jedną saszetkę zalać szklanką wrzącej wody, zaparzać 5 minut, stosować do okładów i płukanek. W celu uzyskania wyjaśnień, co do stosowania leku, należy poradzić się lekarza lub farmaceuty. Przedawkowanie: Dotychczas nie stwierdzono. Postępowanie w przypadku pominięcia dawki leku: Nie należy stosować dawki podwójnej w celu uzupełnienia pominiętej dawki.

Wskazania do stosowania: Tradycyjny produkt leczniczy stosowany w leczeniu objawowym łagodnych, kurczowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wzdęć i oddawania wiatrów.

Dawkowanie i sposób podawania: Jedną saszetkę zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem 15 minut. Dorośli i młodzież powyżej 12 lat: pić 1 szklankę świeżo przygotowanego naparu 3 razy dziennie. Dzieci od 4 do 12 lat: podawać do picia 1/2 szklanki świeżo przygotowanego naparu 3 razy dziennie, tylko w łagodnych, przejściowych objawach.

Wskazania: Zaparcia. Stany, w których wskazane jest ułatwienie wypróżnienia.

Dawkowanie: Dorośli i młodzież powyżej 12 roku życia: Zawartość saszetki wysypać do szklanki i zalać przegotowaną wodą. Odstawić do pęcznienia. Przyjmować dwa razy dziennie, po posiłku, z dużą ilością płynu.

Dzieci w wieku 6-12 lat: Połowa dawki dorosłych.